koeltechniek

Airclima, een mooi verhaal

Airclima mag zich met trots ‘Europees marktleider voor koelinstallaties in de snijbloemensector’ noemen. Lees mee hoe wij als familiebedrijf op deze positie zijn terechtgekomen en wat onze plannen voor de toekomst zijn.

Hoe het begon

We schrijven 1998. Het bedrijf waar Carlo Cuvelie en Luc Michielsen aan de slag zijn, beslist om te stoppen. Omdat ze gebeten zijn door koeltechniek in gebouwen, willen ze zich in deze activiteit verder blijven verdiepen. De commerciële kwaliteiten van Carlo gecombineerd met de technische kennis van Luc waren de basis om te starten met Airclima.

Omdat de sector van de snijbloemen hen niet onbekend was, focusten ze zich hier in het begin op. Eerst klein, door verkoopskoelcellen in bloemenwinkels en kleine opslagplaatsen van snijbloemen en planten te voorzien. Maar al snel namen ze grotere projecten aan. Zo volgden tuincentra en later ook groothandels. Stilaan werd Airclima een naam in de sector. Hun grote doorbraak was een reusachtige koelinstallatie bij de Agora Group te Kontich. Zij zijn marktleider voor België en Frankrijk als groothandel in snijbloemen en planten voor professionele floristen en tuincentra.  Airclima installeerde er een innovatief koelplafondsysteem, een installatie die nog steeds toonaangevend is in de sector.

En zo ging de bal aan het rollen. Nederland kwam erbij, Frankrijk, Duitsland, UK, Zwitserland, Luxemburg, Spanje, Polen en Oostenrijk volgden. Op dit moment halen we meer dan de helft van onze omzet uit de snijbloemensector internationaal.Maar ook de logistieke bedrijven in de pharmawereld en de voedingssector hebben ondertussen hun weg gevonden naar Airclima in Kontich en steeds meer worden we ingeschakeld om de klimatisatie in kantoren en andere opslagruimtes te verzorgen.

Wat maakt ons trots?

Wat ons trots maakt? Dat klanten Airclima omschrijven als hun partner. Airclima is namelijk veel meer dan enkel een leverancier van koelinstallaties. Zo luistert ons team uitgebreid naar de wensen van de klant én ontzorgen wij hen in het volledige proces.

Hierdoor kunnen de klanten zich bezighouden met hun dagelijkse activiteiten. Airclima ervoor zorgt dat de koeling geïnstalleerd wordt en optimaal werkt. Wij geven advies, maar staan ook open voor creatieve ideeën en input van onze klant.Een uitdaging gaan we niet uit de weg en geven prioriteit aan een goede relatie op de lange termijn.

Ons onderhoudscontract is bovendien uniek. Omdat we enkel werken met kwaliteitsproducten en met gedreven en goedopgeleide installateurs geven we een omniumgarantie van 8 jaar. Wij komen op regelmatige basis langs om de installaties te controleren en garanderen een snelle interventie wanneer er iets hapert. Onze klanten weten dat ze op ons kunnen rekenen.

De tweede generatie staat klaar

In 2013 kwam Michel Cuvelie die al enkele jaren meedraaide in het bedrijf en neef van Carlo, mee aan het roer als extra zaakvoerder. Sinds kort is ook Matthias Cuvelie, zoon van Carlo, mee betrokken in de bedrijfsvoering bij Airclima.

De ruime ervaring en kennis van Carlo en Michel en het enthousiasme en de frisse ideeën van Matthias blijken een gouden combinatie. Zo is Airclima momenteel erg druk met het introduceren van CO2 koelingen in binnen- en buitenland. Dit zijn milieuvriendelijke én energiezuinige koelingsinstallaties op basis van het natuurlijk koudemiddel CO2.

De nieuwe generatie koelinstallaties die we vandaag de dag bouwen, verbruiken minstens 40 % minder energie dan de vorige generatie van installaties 20 jaar geleden. Dat dit succes heeft, is een understatement. CO2 is bovendien een stof die van nature aanwezig is op de aarde en minder risico’s met zich meebrengt dan chemische stoffen. Explosies en giftige dampen worden hier uitgesloten. Een ander belangrijk voordeel is dat er geen restricties voor CO2 koelingen gelden. De installatie is hierdoor een stuk sneller en eenvoudiger.

michel cuvelie
matthias cuvelie

Airclima kan rekenen op een fantastisch team

Carlo, Michel en Matthias kunnen rekenen op een team van 35 medewerkers. Het zijn stuk voor stuk professionals die even gedreven zijn als het management en dat voel je als klant. Airclima staat immers 24/7 voor haar klanten klaar. Bij calamiteiten is er altijd iemand die de klant komt helpen. Een groot deel van het deskundig team is al vanaf het eerste uur werkzaam bij Airclima.

We kennen elkaar dan ook door en door en zijn goed op elkaar ingespeeld. Het team bestaat bovendien uit de juiste dosis kennis, ervaring, brains én humor. Hoewel  we vaak verspreid zitten over verschillende locaties, is er één traditie die nooit wordt overgeslagen. Elke vrijdag komen we samen in onze kantoren te Kontich om de week door te spreken.

Dit doen we op een informele en gezellige manier waardoor iedereen met een ontspannen gevoel het weekend tegemoet gaat.

Toekomstplannen

De bloemensector vertegenwoordigt meer dan de helft van onze klanten, met Nederland op kop. Stilaan beginnen de andere sectoren waar we ook actief zijn de weg naar Airclima te vinden. En daar willen we in de toekomst meer op inzetten.

In verschillende logistieke bedrijven die gekoelde opslag van pharmaproducten en voeding organiseren, hebben we al mooie projecten verwezenlijkt. Ook daar denken we mee van bij het ontwerp of het idee.

Onze HVAC-afdeling wordt ondertussen ook steeds meer door kmo’s aangesproken. Energie-efficiënt verwarmen en verluchten is de dag van vandaag niet meer weg te denken. Fijn dat kmo’s zo ook de weg naar Airclima vinden.

Wij hebben er alleszins veel zin in om Airclima nóg meer op de kaart te zetten, internationaal, nationaal én lokaal.

Meer weten over Airclima?

Wil je meer weten over onze activiteiten?
Bouwplannen met je bedrijf en op zoek naar een partner voor klimatisatie?
Of zin om deel uit te maken van ons team?

Welkom voor een koffie bij ons in Kontich. Of geef ons een belletje en wij komen met plezier tot bij jou.