Intratuin Venray

Partner voor de koeling installatie in de bloemensector

Vanaf het moment dat een bloem wordt geplukt op het veld, is er nog een lange weg te gaan voordat de bloem op zijn uiteindelijke bestemming arriveert. Op de tafel om de huiskamer op te fleuren bijvoorbeeld of bij een plechtige ceremonie om een dierbaar iemand de laatste eer te bewijzen. Bloemen zijn er voor talrijke gelegenheden.

Om bloemen in de optimale staat te houden tot ze hun bestemming hebben bereikt, moet je met verschillende factoren rekening houden.
Hun levensduur hangt af van:

  • hygiëne
  • waterkwaliteit
  • koeling

Is een van deze drie elementen niet in orde, dan vermindert de kwaliteit zienderogen. Iedereen wil immers bloemen in huis of op kantoor die vers geplukt ogen. De teler moet zorgen dat dit allemaal perfect op elkaar is afgestemd. Voor het aspect koeling wordt Airclima ingeschakeld. Al meer dan 20 jaar zijn wij een toonaangevende speler op vlak van koelinstallaties. Meer dan de helft van onze klanten zijn actief in de bloemensector. Telers, verwerkers, hoofdverdelers en floristen komen bij ons terecht om een specifiek op hun bedrijf afgestemde koelinstallatie te ontwerpen en te installeren. Hoe beter een bloem of plant bewaard wordt, hoe langer de eindklant er plezier van heeft en hoe meer tevreden hij is.

Naast temperatuur is ook luchtvochtigheid belangrijk


Op het moment dat de steel van een bloem wordt doorgeknipt, moet er snel en efficiënt gehandeld worden om de kwaliteit van de bloem zo lang mogelijk te garanderen.
De bloem krijgt dan immers geen voedingsstoffen meer. Het aftakelingsproces treedt vanaf dan in werking. En dat proces moet zo langzaam mogelijk verlopen.

Het is logisch dat de juiste temperatuurregeling van een koelcel hier een grote rol in speelt.Maar wat velen vergeten is dat ook de luchtvochtigheid een onmisbare factor is.De luchtvochtigheid in de cel moet dermate laag zijn, dat plantenziektes en schimmels geen kans krijgen om zich in de bloem te nestelen. Maar mag dan ook weer niet té laag zijn, want dan droogt de bloem uit. Om de optimale balans tussen het voorkomen van schimmels en uitdroging te realiseren, creëren we met onze koelinstallaties een ideaal microklimaat. We houden rekening met de afmeting van de koelcel en met de koelcapaciteit van de koelers.

FleuraMetz - Griesheim

Airclima werkt op maat


Wij zijn al jaren thuis in de bloemensector. De grote spelers op de Europese markt weten dit. Zo verzorgen wij o.a. de koelinstallaties bij grote bloemenveilingen en bij leveranciers van snijbloemen.


Vaak worden we ingeschakeld al van bij de ontwerpfase van de opslagruimte. Onze ingenieurs denken mee, ze bepalen mee de plaats van de koeling infrastructuur en de koelcapaciteit. Bij de bouwwerken kunnen we zo heel kort op de bal spelen. De koelinstallaties worden nadien perfect afgesteld en op regelmatige basis komen wij langs voor het onderhoud. Onze klanten genieten van een omnium garantie van wel 8 jaar. Uniek in onze sector. Dit omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van onze installaties én van onze installateurs.

Het is fijn om te horen dat onze klanten ons niet als leveranciers zien, maar als volwaardige partners binnen hun bedrijf.