Tholen – Hij heeft het niet van een vreemde – zijn vader was al een sierteeltman oude-stempel, een kweker met eigen ‘rolkassen’ waarin hij afhankelijk van het seizoen allerlei bloemen teelde – maar in 1995 begon Christoph Pieters voor zichzelf. Hij kocht een tuin en teelde aanvankelijk van alles. Met het voortgaan der jaren en verdergaande investeringen in automatisering en koeling, kwam de focus meer en meer te liggen op de tulp. De productie bedraagt nu tussen de 30 a 40 miljoen stelen op jaarbasis en daarmee is Tuliflor uitgegroeid tot de grootste tulpenbroeierij van België.

Samen met zijn vrouw bestiert Christoph en een team medewerkers het 3,7 hectare tellende, over twee locaties verdeelde bedrijf, waar in het hoogseizoen wel 30 man werkzaam zijn. “We werken vrij geautomatiseerd”, vertelt Christoph. “We hebben al vroeg, in 2009, geïnvesteerd in een KG rolsysteem, dat de tafels door de kas vervoert en de bloemen van en naar de verwerkingsruimte brengt, en ook waren we er vroeg bij met de nodige koelfaciliteiten. Natuurlijk zijn er nog altijd handjes nodig, maar waar we kunnen automatiseren doen we dat.”

Tulpen klaar om de deur uit te gaan en rechts een blik in de kas en tulpen die geoogst worden.

Buiten de piek in de tulpen worden er ook snijlelies geproduceerd. De lelies zijn echter een ‘bijproduct’, naar eigen zeggen erbij gekomen voor het moment dat het relatief wat rustiger is in de tulpen en er meters vrijkomen

Koelcellen
Een essentieel onderdeel van het bedrijf zijn de koelcellen. Er is 2100m2 koeling, verdeeld over drie aparte cellen van elk 700m2. Deze zijn geplaatst door Airclima, specialist in het koelen van snijbloemen. “We hebben een cel waar de binnenkomende tulpenbollen droog en in grote kisten worden bewaard, vóór de ventilatoren bij de zogenaamde droogwanden. Van daar uit gaan we planten en als ze geplant zijn komen ze in kleine kistjes weer terug in de koelcel. Dan worden ze bewaterd, waarna de bollen gaan wortelen. Om dit op zo goed mogelijke wijze te laten gebeuren heb je die koelcel kortom echt nodig.”

“Een tweede voordeel & extra mogelijkheid van de grote koeling is dat we meer speling hebben met het verzendklaar maken van bestellingen. Karren kunnen op tijd in een afzonderlijke cel worden klaar gezet, zodat transporteurs 24/7 kunnen komen laden. Dat geeft meer flexibiliteit in de planning.” Binnenkort worden er door de groei nog extra koelingen geplaatst.

Een lege en schone kas klaar om weer opnieuw volgezet te worden.

Prijzen
Dit seizoen heeft Christoph voor wat betreft de prijzen tot nog toe niet te klagen. “De kwaliteit is goed, de verkoop heeft weinig dipjes gekend en de verkoop loopt voorspoedig.”

Bron: Interview met Christophe Pieters van Tuliflor

Auteur: Geert Peeters © BPnieuws.nl