Fris van start met bloemistenbestellingen in Aalsmeer

Tholen – De ene klant is de andere niet. Bloemisten bijvoorbeeld, die bestellen de bloemen niet met hele emmers tegelijk, maar hebben liever een bos van dit en een bos  van dat. Als groothandel moet je een manier vinden om dat soepel te laten verlopen.

App voor bloemisten

Rody Peters, logistiek projectmanager bij FleuraMetz, weet er alles van. Sinds een aantal jaren heeft FleuraMetz een app waarmee bloemisten hun bestelling kunnen plaatsen. “Om precies te kunnen leveren waar zij om vragen, hebben we een uitgebreide app ontwikkeld. Die app werkt als een magazijn waarin de klant orders kan maken. Het is een kwestie van de bloemen, planten en accessoires aanvinken en bestellen. De volgende morgen heeft de bloemist ze in de winkel staan.”

Nieuwe vestiging in Aalsmeer

Sinds 1 april is maakt FleuraMetz die bestellingen voor bloemisten gereed vanuit de nieuwe locatie in Aalsmeer. De vestigingsplaats voor de bloemistenvoorraad werd er geschoven. Na even in het oude pand van Waterdrinker/Cultra gevestigd te zijn, werd er in 2018 een nauwe samenwerking gestart met Holland Indoor Plants. HIP levert snijbloemen en planten aan cash & carries, groothandels, tuincentra en winkeliers in binnen- en buitenland. Rody: “We werken nauw samen op het gebied van in- en verkoop en logistiek. Na wat geschuif binnen de groep konden we de eerste verdieping in hun pand gebruiken, ter grootte van zo’n 4500 m2. We hebben deze ruimte, die eerst werd gebruikt voor planten, volledig geschikt gemaakt voor de snijbloemen. Air.Clima zorgde ervoor dat alles geconditioneerd werd en dat vanaf 1 april de volledige eerste verdieping continu 14 graden is.”

Koelinstallatie op maat

De koelinstallatie is geplaatst door de huisleverancier van FleuraMetz, namelijk Air.Clima. Zij plaatsen al meer dan 10 jaar onze koeltechnische installaties voor de firma. “We hebben hier een  koelinstallatie geplaatst met een koelvermogen van 350kW voor een oppervlak van 4.700m2”, vertelt Carlo Cuvelië, directeur verkoop en eigenaar van Air.Clima. Hij vervolgt: “Na het met de klant bespreken van de verschillende opties, zoals het koelen met een natuurlijk of synthetisch koudemiddel, is er gekozen voor een traditionele installatie. Wel is deze installatie voorzien van het nieuwste synthetische koudemiddel R513a en elektronische expansieventielen. Dit omwille van de balans tussen de prijs, energiezuinigheid en bewezen techniek. De 20 stuks koelers, verdeeld over de ruimte, werden geselecteerd op een minimale geluidsdruk, luchtverplaatsing en bouwhoogte. Dit zorgt dat het comfort van de medewerkers maximaal blijft terwijl we toch de kwaliteit te kunnen waarborgen.

Harriëtte concept

Op de nieuwe locatie werkt men volgens het Harriëtte concept. Met een speciaal door FleuraMetz ontwikkelde kar rijden werknemers met elektrotrekker langs de producten om een bestelling te orderpicken en direct in te pakken. Datzelfde concept draait al een aantal jaren in Naaldwijk waar het specifiek wordt ingezet voor Engels- en Franstalige landen. In Aalsmeer worden nu ook de Duitstalige landen op deze manier beleverd.

Vanuit Naaldwijk of Aalsmeer gaan de bestellingen naar een groothandel, hub of een van FleuraMetz’ eigen cash-and-carry’s, waar de bloemisten het zelf ophalen of laten bezorgen.


Auteur: Jobke den Hertog © BPnieuws.nl