De Zeeman PRO koos resoluut voor Airclima

De Zeeman PRO is thuis in de wereld van duikmateriaal. Zij zijn dé referentie in Europa op vlak van duikmateriaal voor beroepsmatige duikers, militairen en life support. Hun hoofdzetel is in Mechelen, maar ze hebben ook vestigingen in Frankrijk, Duitsland en Italië. In 2021 kochten ze een pand om hun hoofdkwartier in te vestigen. We spraken met Olivier Ramos, directeur van De Zeeman PRO over de samenwerking met Airclima bij de grote verbouwingswerken aan het pand.

Olivier, hoe zijn jullie bij Airclima terecht gekomen?

Voor de grondige renovatie van ons nieuw kantoorgebouw in Mechelen namen we een industriële architect onder de arm. Zij coördineerde alle bouwwerken. Toen ik de offerte kreeg voor de klimatisatie en ventilatie viel ik achterover. En niet alleen van de prijs, ook was het me niet duidelijk wat er voorgesteld werd. Omdat ik enkele jaren terug al goede ervaringen had met Airclima stelde ik de architect voor om ook bij hen prijs te vragen.

Michel Cuvelie van Airclima werd erbij geroepen. Hij kwam kijken, luisterde naar onze specifieke behoeften en werkte onze prijsvraag uit. Deze offerte boezemde me meteen vertrouwen in en het prijskaartje was ook van een andere orde. En zo zijn we met Airclima in zee gegaan.

Het waren geen standaard werken.

Nee, dat zeker niet. Wij wouden ten eerste enkel duurzame en ecologische installaties toelaten en sommige afdelingen hadden specifieke eisen op vlak van ventilatie en omgevingstemperatuur. Airclima zorgde voor een gesloten circuit dat gestuurd werd door lucht-lucht warmtepompen. De energie verplaatst zich hierdoor van de ene ruimte naar de andere ruimte. Door in de ene ruimte te koelen, kunnen we in de andere ruimte warmte brengen.
 
Het VRF 3-pijpsysteem vangt zowel de verwarming als de airconditioning op. Met een ingenieus softwaresysteem kunnen we alles controleren en halen we zo maximaal rendement uit de installatie.
 
Ook moest de ventilatie heel specifiek afgestemd worden, zeker in onze testruimtes en ateliers waar we duikmateriaal herstellen. Zo hebben we een atelier waar er in onderdruk gewerkt wordt en waar de onaangename geuren die door het aanbrengen van gelcoat en het werken aan glasvezel vrijkomen, moeten afgevoerd worden. Maar ook een atelier waar er gewerkt wordt in overdruk en dan hebben we nog een testbak voor ons materiaal waar het uiteraard heel vochtig is.
 
Geen standaard installatie dus.
 
En dan vergeet ik nog te vermelden dat we in onze kantoren de installaties ingebouwd wilden en voor onze ateliers en shop voor een industriële look kozen. Ja, we waren niet de gemakkelijkste klant, maar aan al onze wensen werd voldaan.

Hoe heb je de samenwerking ervaren?

In één woord prima. Ik heb echt geen enkele opmerking.

De offerte was duidelijk én hun voorstel hield rekening met al onze specifieke eisen. Je voelde dat ze echt begrepen wat we nodig hadden. De opvolging door Michel Cuvelie was heel goed. We zagen hem heel vaak op de werf om zijn werfleiders aan te sturen. De techniekers/installateurs waren stuk voor stuk competente mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn. Ze werkten trouwens heel netjes met respect voor de reeds uitgevoerde werken. De synergie tussen de onderaannemers was perfect, mede door Airclima.

 
We hadden een deadline van 6 maanden vooropgesteld voor de werken en we hebben deze gehaald. En dan was er nog een gespecialiseerd afzuigsysteem dat we bij een andere firma hadden aangekocht. Airclima heeft de aansluiting ook op zich genomen, terwijl dit helemaal niet in hun offerte stond.

Hier zit een tevreden man.

Uiteraard. Wij zitten nu al een jaar in ons nieuw hoofdkwartier en genieten dagelijks van wat Airclima hier uitvoerde. Alles verloopt perfect.
Ik ben blij dat we voor hen kozen voor de klimatisatie en de ventilatie.

Olivier Ramos – Directeur (www.dezeeman.be)