Bij de engineeringsafdeling begint alles

Airclima onderscheidt zich op veel vlakken van onze concullega’s. We werken op maat van de klant, we houden de communicatielijnen kort en hebben een eigen team van (service)techniekers die echt weten waar ze mee bezig zijn. De engineeringafdeling ligt aan de basis van ons succes. Hier start alles. Jean, sinds 2012 technisch directeur bij Airclima laten we in dit artikel aan het woord.

Zijn enthousiasme en gedrevenheid spreken boekdelen.

Jij bent nu iets meer dan 10 jaar hoofd van de engineeringafdeling. Wat is er op die 10 jaar gebeurd?

Toen ik fakkel van de vorige technisch directeur overnam na een 8-tal jaren op de calculatie mee te draaien, heb ik me vooral gefocust op continuïteit en kleine verbeteringen. Airclima was al goed bezig, bijna iedere installatie werd toen al met een 10-jarig omniumcontract verkocht. Het kon alleen nog beter.

Mijn doel was vooral om Airclima klaar te maken voor de toekomst. Zowel de installaties als onze medewerkers moesten mee evolueren om vooraan in de rij te blijven.  Koelinstallaties ontwerpen met gewaarborgde hoge efficiëntiegraad, bedrijfszekerheid en duurzaamheid kon enkel gerealiseerd worden door het inzetten op doorgedreven kennis in mechanica, fysica, elektronica en IT.

Steeds dat stapje verder gaan om ons te onderscheiden was en is nog steeds het doel.

Terwijl de koelindustrie zich nog steeds baseert op verouderde of conventionele technologie met  synthetische koudemiddelen, zijn wij met Airclima ondertussen voortrekker van koel- en vriestechnieken op het natuurlijke koudemiddel CO2 (R744). Dit is werkelijk een prachtig koudemiddel. Het regelen en bewaken van de meest stabiele en optimale werkingsparameters is een uitdaging, maar het loont. Vraag maar aan onze klanten. Ook hier geven we een omniumgarantie van 10 jaar.

Ondertussen hebben we onze eigen MT-LT-IT CO2 Heat Recovery boostercentrale in ons R&D center in Kontich gebouwd waarop we onze innovaties toepassen en uittesten. Ook iets waarop we uniek zijn in onze sector. En dat allemaal legt ons geen windeieren. Internationaal hebben wij hiermee onze naam gemaakt en we versterken die nog steeds

Waarin maken jullie het verschil?

Als een klant onze expertise vraagt, dan gaan wij tot het uiterste. We luisteren goed naar wat ze echt nodig hebben en houden rekening met alle mogelijke factoren: de gewaarborgde temperatuur, de vochtigheidsgraad, de graad van belasting of kleinst mogelijke deellasten, het werkingsgebied van alle componenten, de omgevingsvariabelen, de mogelijkheden en uiteraard ook het budget.

Wij bekijken de energie-efficiëntie, de geluidsgrenzen, de redundantie, de luchtsnelheden, uitblaastemperaturen, het comfort, de uitbreidbaarheid … En uiteraard ook of we 10 jaar omniumwaarborg kunnen geven op de volledige installatie. Wij ontwerpen vertrouwen. Onze installaties moeten bedrijfszeker én efficiënt zijn. Geen problemen bij tropische zomertemperaturen of loze beloftes. Wij zoeken de verste grenzen op van de mogelijkheden binnen het budget van de klant.

Airclima werkt bijna nooit met standaardinstallaties. Hoe dan wel?

Alles wat kant-en-klaar aangekocht kan worden, zoals koel- en vriescentrales of condensing units zijn per definitie voor Airclima ongeschikt of niet conform onze kwaliteitseisen. We hebben ze uitgetest, maar we konden hier geen 10 jaar omniumgarantie waarborgen.

Daarom verkiezen we om (indien mogelijk) steeds zelf alles te engineeren en te bouwen of laten bouwen volgens onze systeemeisen.
Door componenten, regelingen en werkingsparameters uitvoerig te testen hier in Kontich, zijn we 100% zeker zijn dat de klant een installatie krijgt die perfect doet wat ervan verwacht wordt, en zelfs nog meer.

Wij stoppen met plezier tijd in het ontwerpen, managen en controleren.

Stopt jouw rol na het ontwerpen en ontwikkelen?

Onze projectleiders nemen na het ontwerp de fakkel over, maar grote CO2 installaties start ik mee op met de werfleider en elektrotechnieker. Dan gaan we enkele dagen naar de klant om de installatie in bedrijf te stellen, ter plekke te programmeren, alles af te regelen … en de remote monitoring te configureren. Wij monitoren al onze installaties gedurende enkele maanden, liefst gedurende meerdere seizoenen, zodat we kunnen bijsturen waar het eventueel nog nodig is. 

Een ontwerp is maar zo sterk als de uitvoerder die het plaatst. Is dit hier ook zo?

Uiteraard. Bij Airclima werken wij met eigen personeel. Dat techniekers hier al meer dan  20 jaar werken en dat collega’s na enkele jaren ervaring elders naar airclima terugkomen, zegt voldoende.

Hier werken enkel specialisten of gemotiveerde techniekers die snel het expertenniveau willen bereiken. Dat wij met een team van 8 onderhoudstechniekers meer dan 1400 installaties doorheen Europa in beheer hebben, toont aan dat onze installaties niet storingsgevoelig zijn. Terwijl bedrijven bij hoge buitentemperaturen in de zomer problemen ondervinden met hun koelinstallaties, hebben klanten van.

Airclima hier geen last van. Onze installaties zijn hierop voorzien.

Wat is het succes van Airclima?

Onze installaties zijn goed geëngineerd, goed geplaatst en goed onderhouden… maar dat zou iedereen in mijn positie zeggen, nietwaar? Wij durven met de hand op het hart zeggen dat onze klanten nooit bedrogen uitkomen en nooit in de steek gelaten worden en dat kan enkel door dit sterk team.

Wij hebben helemaal geen verkooppraatjes nodig om mooie projecten binnen te halen. Wat we garanderen, maken we waar.