airclima koeling

Airclima staat 25 jaar op de kaart

Alles begon in 1998

1998, het jaar waarin Carlo Cuvelie en Luc Michielsen beslissen om een eigen bedrijf op te starten. Twee collega’s die al meer dan 10 jaar samenwerken in een bedrijf in Schoten in de afdeling koeltechnieken. Wanneer dit bedrijf overgenomen wordt en nadien in faling gaat, kunnen ze de koeltechnieken niet loslaten.

Van twee naar vier en naar meer

Met twee blijken ze al snel handen te kort te hebben en twee wordt vier. Geert en Gino vervoegen het team.
En het team van Airclima wordt op een rustig tempo groter en groter.

In 2013 wordt Michel Cuvelie, neef van Carlo Cuvelie, mede-bestuurder.
In 2014 gaat Luc met pensioen.
En het team blijft groeien.
In 2021 komt Matthias Cuvelie, zoon van Carlo, mee aan het roer van Airclima.

 
Hij is immers met Airclima opgegroeid en na enkele jaren voor grote multinationals te werken, beslist hij om het bedrijf dat zijn vader uit de grond stampte mee te runnen. Vooral het samenwerken als team en het warme contact met de klanten zijn één van zijn drijfveren.

Op de dag van vandaag bestaat het team van Airclima uit 35 personen. Zelfs Geert en Gino die er van in het begin bij waren, werken er nog steeds en fungeren ondertussen als projectleider + hoofd van aankoop & hoofd van de werfleiders.

Bloemenkoelhemels en koelplafonds

Tot op heden neemt de bloemensector de helft van de klantenportefeuille in. Hoe komt dit?

Wel, toen Carlo en Luc startten, zochten ze naar een markt waar koelinstallaties essentieel zijn. En zo kwamen ze bij de bloemensector terecht. Hoe beter de bloemen immers bewaard blijven, hoe langer ze meegaan en hoe langer de klant er geniet van heeft. Ze schuimden alle bloemenwinkels in de wijde omgeving af en kregen zo een voet binnen in de sector. Bij de verschillende bloemenwinkels kwam steeds meer de vraag naar koelinstallaties die heel lokaal boven de bloemen hingen. Koelcellen bestonden al, maar een systeem om een deel van een ruimte te koelen, nog niet. En zo ontwikkelden ze de bloemenkoelhemels. Steeds meer winkels waren geïnteresseerd en ook steeds meer grotere bedrijven in de sector kwamen met hun vragen rond bloemenkoeling bij Airclima terecht.

De bal is echt aan het rollen gegaan toen Agora uit Kontich, een gekende bloemengroothandel aan Airclima een heel specifieke vraag stelde: Maak ons een installatie die geluidsarm en esthetisch is, de temperatuur regelt, maar ook de luchtvochtigheid … Airclima zette zijn ingenieurs aan het werk en zij ontwierpen een koelplafond, volledig op maat van Agora.

Dit kwam uiteindelijk aan de oren van de grote bloemenveilingen in Nederland en de rest is geschiedenis.  Collega’s probeerden de installaties van Airclima te imiteren, maar ze moesten snel afhaken. Aan de expertise van dit bedrijf uit Kontich kan tot op dit moment niemand tippen.

Grote speler op de Europese markt

Wat dus begon als een kleine onderneming met een viertal mensen is na 25 jaar uitgegroeid tot een kmo met grote faam. Met trots mag Airclima zich marktleider in Europa noemen op vlak van koelinstallaties in de bloemensector. Ook in de farmaceutische wereld beginnen ze voet aan wal te krijgen. Vooral dan in de opslaggebouwen van medicijnen.  De logistieke poot van food/feed/agro heeft ondertussen ook al zijn weg gevonden en is samen met HVAC aan een opmars bezig binnen het klantenbestand van Airclima.

Familiebedrijf dat kijkt naar de toekomst

De bestuurders en met hen ook het hele team zijn heel trots wat ze al verwezenlijkten, maar ze blijven niet op hun lauweren rusten. Er is nog veel werk aan de winkel op vlak van bekendheid in België. Misschien vreemd om te vermelden, maar Airclima is op dit moment meer gekend in Nederland dan in België en daar willen ze verandering in brengen. Ook willen ze blijven inzetten op kwaliteit en innovatie, telkens op zoek gaan naar nieuwe methodes om de gebouwen van hun klanten van de juiste temperatuur te voorzien, telkens op zoek gaan naar betere oplossingen.

Familiebedrijf blijft

Airclima en zijn bestuurders blijven trouw aan hun familiebedrijf. Klanten appreciëren de horizontale structuur binnen het bedrijf en vooral het persoonlijk contact. Klanten kiezen voor Airclima omdat ze meedenken op alle vlakken en zelfs het totaalplaatje kunnen leveren.
 
Het team mag gerust nog wat aansterken, maar ze laten dit bij Airclima graag organisch groeien. Op dit moment is het team een mooie mix van geroutineerde techniekers en installateurs die vaak al van in de beginjaren meedraaien en een nieuwe beloftevolle generatie. En dit werkt.

Bron: Interview met Carlo en Matthias Cuvelie