Airclima investeert in eigen R&D center en in opleiding

Airclima is een familiale kmo die meedraait op de internationale markt van koeltechnieken. Verschillende grote spelers in Europa kiezen bewust voor Airclima voor het bouwen van koel- en vriescellen en de klimatisatie van hun productiehallen en opslagruimtes. En daar liggen niet alleen de ontwerpen op maat aan de basis, ook de kwaliteit en de gedrevenheid van de koeltechniekers die de ontwerpen uitvoeren en onderhouden spelen hierin een grote rol.
Airclima zet in op opleiding én investeerde in een eigen R&D-center.
In dit artikel vertellen we je hoe we dit bij Airclima aanpakken.

Opleidingen voor studenten

Dat het niet evident is om extra techniekers te vinden om ons team te versterken, daar zijn we ons al enkele jaren van bewust. Wie bij Airclima aan de slag gaat, komt in een familiaal bedrijf terecht dat internationaal actief is. Dit vereist van de techniekers buiten verstand van koeltechniek ook een bepaalde mentaliteit.
Om de schoolgaande jeugd en de studenten te laten kennismaken met Airclima, werken wij al jaren samen met technische scholen en hogelscholen uit de buurt. De laatste 2 jaren zelfs heel intens.
Het is een win-winsituatie voor beide partijen. 

  • Scholen blijven voeling behouden met de privésector
  • Studenten zien letterlijk hoe het er in een koeltechnisch bedrijf aan toe gaat
  • Wij geven theorie- en praktijklessen over het natuurlijk koudemiddel CO2 

Ieder jaar krijgen enkele studenten ook de kans om stage te lopen bij Airclima.
Niet de massa, omdat we kiezen voor kwalitatieve weken waar studenten echt iets aan hebben.
Ook graduaatstudenten in de richting klimatisatie/HVAC komen jaarlijks op bedrijfsbezoek.
Hier zien ze met hun eigen ogen hoe koelen met CO2 in zijn werk gaat.

Wie nadien kiest om bij Airclima aan de slag te gaan, komt in een opleidingstraject terecht. Ze krijgen een peter, een ervaren technieker of werfleider, die de nieuwe teamleden onder zijn vleugel neemt.

Net zoals Airclima werken ook de grote spelers op de markt van koeltechnieken en HVAC samen met scholen. Wij laten de gasten die goesting hebben om complexe technieken in kleine en grote projecten te plaatsen kennismaken met de sfeer in een familiaal bedrijf. Het is dan aan hen om te kiezen waar ze zich goed voelen.

Interne opleidingen

Koeltechnieken en innovatie kan je niet van elkaar lostrekken. Constante studie en opleiding zijn nodig om mee te blijven.
Zeker op vlak van het natuurlijk koudemiddel CO2. Daar zijn wij immers mee de pionier.
Gelukkig werken er bij Airclima enkele experten die ons team begeleiden en constant op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. 
Deze opleidingen gebeuren vaak ad hoc maar ook tijdens de jaarlijkse opleidingsweek.
Gedurende een hele week worden er trainingen gegeven. Externe partijen worden ingeschakeld om attesten te behalen (vorkheftruc, VCA, hoogtewerker, EHBO …) en onze engineers en projectleiders instrueren de techniekers over de laatste ontwikkelingen binnen het koudemiddel CO2.
Ieder teamlid krijgt een afgelijnd programma voor theorie en praktijk en dit afgestemd op de reeds aanwezige ervaring.
De laatste dag sluiten we af met een teambuilding.
Deze week wordt enorm geapprecieerd. Het creëert een ongeziene groepsdynamiek en het zet de neuzen in dezelfde richting.

Neem contact

Eigen R&D center

In onze gebouwen te Kontich hebben wij een eigen ‘labo’ ontwikkeld. Dit gebruiken we niet alleen om de trainingen rond het natuurlijk koudemiddel CO2 te geven. Het wordt ook ingezet om ontworpen toepassingen voor klanten uit te testen voordat ze geplaatst worden. We simuleren de situatie en kunnen zo o.a. de beoogde energie-efficiëntie controleren.


Met dit R&D center in house hebben we alles binnen bereik om steeds meer op innovatie in te zetten. Dit is de plek waar onze ingenieurs het liefst vertoeven.

Ontvangstruimte voor leveranciers en klanten

Regelmatig nodigen we klanten en leveranciers uit in onze kantoren en uiteraard staat dan een bezoekje aan ons R&D center ook op de agenda.  Zo zien ze met hun eigen ogen waar Airclima voor staat en vooral ook waar we mee bezig is.

Neem contact

‘Wij blijven inzetten op innovatie en opleiding. Enkel zo kunnen we blijven meespelen op de markt van de koelinstallaties. Goed opgeleide techniekers, steeds dat stapje verder denken dan de standaardtechnieken… daar zijn we best trots op.’
Matthias Cuvelie, business development