Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?
CONTACTEER ONS

Moderne tulpenbroeierij zonder goeie koeling praktisch ondenkbaar

Christophe Pieters, Tuliflor
“Moderne tulpenbroeierij zonder goeie koeling praktisch ondenkbaar”

Tholen – Hij heeft het niet van een vreemde – zijn vader was al een sierteeltman oude-stempel, een kweker met eigen ‘rolkassen’ waarin hij afhankelijk van het seizoen allerlei bloemen teelde – maar in 1995 begon Christoph Pieters voor zichzelf. Hij kocht een tuin en teelde aanvankelijk van alles. Met het voortgaan der jaren en verdergaande investeringen in automatisering en koeling, kwam de focus meer en meer te liggen op de tulp. De productie bedraagt nu tussen de 30 a 40 miljoen stelen op jaarbasis en daarmee is Tuliflor uitgegroeid tot de grootste tulpenbroeierij van België.

Samen met zijn vrouw bestiert Christoph en een team medewerkers het 3,7 hectare tellende, over twee locaties verdeelde bedrijf, waar in het hoogseizoen wel 30 man werkzaam zijn. “We werken vrij geautomatiseerd”, vertelt Christoph. “We hebben al vroeg, in 2009, geïnvesteerd in een KG rolsysteem, dat de tafels door de kas vervoert en de bloemen van en naar de verwerkingsruimte brengt, en ook waren we er vroeg bij met de nodige koelfaciliteiten. Natuurlijk zijn er nog altijd handjes nodig, maar waar we kunnen automatiseren doen we dat.”


Tulpen klaar om de deur uit te gaan en rechts een blik in de kas en tulpen die geoogst worden.

Buiten de piek in de tulpen worden er ook snijlelies geproduceerd. De lelies zijn echter een ‘bijproduct’, naar eigen zeggen erbij gekomen voor het moment dat het relatief wat rustiger is in de tulpen en er meters vrijkomen

Koelcellen
Een essentieel onderdeel van het bedrijf zijn de koelcellen. Er is 2100m2 koeling, verdeeld over drie aparte cellen van elk 700m2. Deze zijn geplaatst door Airclima, specialist in het koelen van snijbloemen. “We hebben een cel waar de binnenkomende tulpenbollen droog en in grote kisten worden bewaard, vóór de ventilatoren bij de zogenaamde droogwanden. Van daar uit gaan we planten en als ze geplant zijn komen ze in kleine kistjes weer terug in de koelcel. Dan worden ze bewaterd, waarna de bollen gaan wortelen. Om dit op zo goed mogelijke wijze te laten gebeuren heb je die koelcel kortom echt nodig.”

“Een tweede voordeel & extra mogelijkheid van de grote koeling is dat we meer speling hebben met het verzendklaar maken van bestellingen. Karren kunnen op tijd in een afzonderlijke cel worden klaar gezet, zodat transporteurs 24/7 kunnen komen laden. Dat geeft meer flexibiliteit in de planning.” Binnenkort worden er door de groei nog extra koelingen geplaatst.


Een lege en schone kas klaar om weer opnieuw volgezet te worden.

Prijzen
Dit seizoen heeft Christoph voor wat betreft de prijzen tot nog toe niet te klagen. “De kwaliteit is goed, de verkoop heeft weinig dipjes gekend en de verkoop loopt voorspoedig.”

Voor meer informatie:
Tuliflor Bvba
Menensesteenweg 290
8940 Wervik
T: +32 477 83 49 52
E: info@tuliflor.com
www.tuliflor.be 

Auteur: Geert Peeters
© BPnieuws.nl

Publicatie Cool & Comfort

Temperatuurbewaking voor farma-opslag

Yusen Logistics, gespecialiseerd in werledwijde geneesmiddelenlogistiek met hoofdkantoor in Tokyo, breidde in 2018 zijn healthcare activiteiten in het Antwerp Distribution Center (ADC) in Melsele uit. Hiervoor werden een koelcel van 2.000m2 en een geklimatiseerd magazijn van 4.850m2 gebouwd. De uitvoering van de klimatisatie werd toevertrouwd aan het koeltechnisch installatiebedrijf Airclima, dat in samenwerking met distributiepartner Frigro een oplossing uitwerkte met een hoofdrol voor Panasonic …

Lees hier het volledige artikel: https://www.airclima.be/downloads/CoolandComfort_publicatie.pdf

Timelapse opbouw koelcellen bij Cuppen Logistics

Transport en koeling in fresh zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geldt al helemaal voor Cuppen Logistics, dat zich naast de transportactiviteiten de laatste jaren ook heeft ontwikkeld tot een soort cool-hub in de regio. “We zijn in zes jaar tijd gegroeid van 800 naar 8500 vierkante meter koeling” zegt Michiel Sanders.

Bekijk hieronder een timelapse van de opbouw van de koelcellen:

Fleurametz sinds 1 april in Aalsmeer

Fris van start met bloemistenbestellingen in Aalsmeer

Tholen – De ene klant is de andere niet. Bloemisten bijvoorbeeld, die bestellen de bloemen niet met hele emmers tegelijk, maar hebben liever een bos van dit en een bos  van dat. Als groothandel moet je een manier vinden om dat soepel te laten verlopen.

Op de foto Rody Peters, logistiek projectmanager en Joop Wendel, teamleider en verantwoordelijke voor de afdeling 

App voor bloemisten

Rody Peters, logistiek projectmanager bij FleuraMetz, weet er alles van. Sinds een aantal jaren heeft FleuraMetz een app waarmee bloemisten hun bestelling kunnen plaatsen. “Om precies te kunnen leveren waar zij om vragen, hebben we een uitgebreide app ontwikkeld. Die app werkt als een magazijn waarin de klant orders kan maken. Het is een kwestie van de bloemen, planten en accessoires aanvinken en bestellen. De volgende morgen heeft de bloemist ze in de winkel staan.”

Nieuwe vestiging in Aalsmeer

Sinds 1 april is maakt FleuraMetz die bestellingen voor bloemisten gereed vanuit de nieuwe locatie in Aalsmeer. De vestigingsplaats voor de bloemistenvoorraad werd er geschoven. Na even in het oude pand van Waterdrinker/Cultra gevestigd te zijn, werd er in 2018 een nauwe samenwerking gestart met Holland Indoor Plants. HIP levert snijbloemen en planten aan cash & carries, groothandels, tuincentra en winkeliers in binnen- en buitenland. Rody: “We werken nauw samen op het gebied van in- en verkoop en logistiek. Na wat geschuif binnen de groep konden we de eerste verdieping in hun pand gebruiken, ter grootte van zo’n 4500 m2. We hebben deze ruimte, die eerst werd gebruikt voor planten, volledig geschikt gemaakt voor de snijbloemen. Air.Clima zorgde ervoor dat alles geconditioneerd werd en dat vanaf 1 april de volledige eerste verdieping continu 14 graden is.”

Koelinstallatie op maat

De koelinstallatie is geplaatst door de huisleverancier van FleuraMetz, namelijk Air.Clima. Zij plaatsen al meer dan 10 jaar onze koeltechnische installaties voor de firma. “We hebben hier een  koelinstallatie geplaatst met een koelvermogen van 350kW voor een oppervlak van 4.700m2”, vertelt Carlo Cuvelië, directeur verkoop en eigenaar van Air.Clima. Hij vervolgt: “Na het met de klant bespreken van de verschillende opties, zoals het koelen met een natuurlijk of synthetisch koudemiddel, is er gekozen voor een traditionele installatie. Wel is deze installatie voorzien van het nieuwste synthetische koudemiddel R513a en elektronische expansieventielen. Dit omwille van de balans tussen de prijs, energiezuinigheid en bewezen techniek. De 20 stuks koelers, verdeeld over de ruimte, werden geselecteerd op een minimale geluidsdruk, luchtverplaatsing en bouwhoogte. Dit zorgt dat het comfort van de medewerkers maximaal blijft terwijl we toch de kwaliteit te kunnen waarborgen.”

Harriëtte concept

Op de nieuwe locatie werkt men volgens het Harriëtte concept. Met een speciaal door FleuraMetz ontwikkelde kar rijden werknemers met elektrotrekker langs de producten om een bestelling te orderpicken en direct in te pakken. Datzelfde concept draait al een aantal jaren in Naaldwijk waar het specifiek wordt ingezet voor Engels- en Franstalige landen. In Aalsmeer worden nu ook de Duitstalige landen op deze manier beleverd.Vanuit Naaldwijk of Aalsmeer gaan de bestellingen naar een groothandel, hub of een van FleuraMetz’ eigen cash-and-carry’s, waar de bloemisten het zelf ophalen of laten bezorgen.

Voor meer informatie:
FleuraMetz
www.fleurametz.com

Publicatiedatum: 18-4-2019
Auteur: Jobke den Hertog
© BPnieuws.nl

Intratuin opent nieuwe winkel in Deventer

Intratuin opent nieuwe winkel in Deventer

Morgen opent Intratuin de deuren van een gloednieuwe, 9000 m2 vloeroppervlak tellende ‘flagshipstore’ in Deventer. Het aanbod is vertrouwd, zo belooft de keten, maar de winkelformule is op de schop gegaan en draait om een letterlijk groene lifestyle.

In de nieuw gebouwde winkel van 9000 m2 kunnen klanten terecht voor (buiten)planten, (tuin)meubels, dieren(benodigdheden) en (woon)accessoires maar kunnen ze ook van alles leren over thema’s, zoals ‘leven in de tuin’. Een oranjerie op het buitenterrein biedt ruimte aan afwisselende workshops, in de Groentetuin worden verse groenten en fruit verkocht en bezoekers kunnen in de Proeftuin eten uit de lokale kas. Een bezoek aan deze gloednieuwe flagshipstore levert, naast inspiratie, ook kennis op over de natuur middels een audiotour met groene weetjes, adviezen en inspirerende verhalen.

Twee verschillende routes
“De nieuwe Intratuinvestiging in Deventer herbergt voor het eerst de geheel vernieuwde formule waar Intratuin en SVT Branding + Design Group ruim 5 jaar aan hebben gewerkt”, aldus Michel van Tongeren van SVT. Omdat de gloednieuwe Intratuinvestiging is opgebouwd uit verschillende conceptstores, stappen bezoekers letterlijk een lifestyle ‘magazine’ binnen waarin je als het ware door de verschillende rubrieken kunt lopen. Dit nieuwe concept sluit aan bij de veranderde samenleving waarin enerzijds snelheid en gemak en anderzijds beleving belangrijke wensen zijn van de consument. Om daaraan tegemoet te komen, is een korte route gemaakt voor de snelle, doelgerichte koper en een uitgebreide route met gevarieerde afdelingen voor Intratuin fans die uitgebreid komen winkelen. Bovendien begint de inspiratie al op het parkeerterrein waar vakkundig aangelegde voorbeeld borders voor inspiratie zorgen.

Alle smaken
Of je nu gaat voor een geurende tuin, een bodem bedekkende border, een levende tuin of een schaduwtuin, Intratuin bedient alle smaken. Vestigingsmanager Twan Jongbloets van Intratuin: “We zijn ontzettend trots op deze sfeervolle opzet, waarin bezoekers als het ware steeds een andere wereld betreden. Ons uitgebreide assortiment en bijbehorend vakmanschap komen zo nóg beter tot hun recht en bezoekers vinden makkelijker de planten, gereedschappen, tuinmeubelen of woonaccessoires die écht bij hun smaak en wensen passen.” Naast groen van hoge kwaliteit en accessoires voor het interieur en exterieur, kunnen mensen er terecht voor diverse workshops. Ook op de winkelvloer zelf, bij ‘Leven in de Tuin’ worden handige tips en tricks gegeven over het aantrekkelijk maken van de tuin voor vlinders, bijen, insecten en vogels. Bij het ‘Bloematelier’ kunnen bezoekers zelf een plukboeket samenstellen (of de bloemstylisten doen het voor je) en bij ‘Eten in de Proeftuin’ staan gerechten met seizoensgebonden producten op het menu. En op de uitgebreide dierenafdeling kan er geknuffeld worden met de huiskonijnen. Een bezoek aan de nieuwe Intratuin in Deventer is met recht een uitje voor het hele gezin.

Dit wil je echt horen
Beleven met al je zintuigen staat centraal in de Intratuin flagshipstore. Dat is waarom Intratuin Deventer speciaal voor de opening een audiotoer heeft ontwikkeld. Met groene weetjes, adviezen, en bijzondere verhalen.

Details opening nieuwe Intratuin Flagshipstore

Wanneer: Vrijdag 1 maart 2019
Voor wie: Iedereen die graag naar Intratuin komt of nieuwsgierig is naar het vernieuwde concept
Hoe laat: 9:30 tot 18:00 uur
Adres: Weg door Zuid-Salland 1 (7423 HW) in Deventer
bron: Intratuin, Bloemen- en plantennieuws
Publicatiedatum : 28-2-2019

januari 2019 Bijvulregeling gerecycled HFK-koudemiddel stelt markt voor uitdagingen

Installaties met een koudemiddel dat een GWP-waarde boven de 2.500 heeft, mogen vanaf 2020 alleen nog worden bijgevuld met gerecycled of geregenereerd koudemiddel. Dit leidt tot uitdagingen.

Eén van de belangrijkste maatregelen in de F-gassenverordening is de productiebeperking van HFK-koudemiddelen. Volgens het zogeheten quotasysteem krijgen producenten of importeurs een eigen quotum toegewezen. Dit geeft het volume aan dat ze van deze koudemiddelen mogen verkopen.

Quotum op basis van ‘CO₂-equivalent’
Het quotum is gebaseerd op het gemiddelde van de gerapporteerde hoeveelheid HFK’s die deze bedrijven in de periode van 2009 tot en met 2012 op de markt hebben gebracht. Daarbij gaat het niet om het absolute gewicht aan koudemiddel, maar om het CO₂-equivalent hiervan.
Onderdeel van het terugdringen van het volume aan HFK’s op de Nederlandse markt is ook het zogenoemde bijvulverbod. “Dit is het verbod op het bijvullen van koelinstallaties met nieuw HFK-koudemiddel met een GWP hoger dan 2.500, zoals R404A en R507A”, legt Chris van der Lande, ex-directeur van Uniechemie, uit. Henk-Jan Steenman van Westfalen vult hem aan: “Het gaat ook om gassen als R422D en R422A. Ook die hebben een GWP dat hoger is dan 2.500.

Totaalverbod in 2030
Anné Bos van Gasco Nederland bevestigt de woorden van Van der Lande en Steenman. “Het betekent kort gezegd dat dergelijke installaties alleen mogen worden bijgevuld met gerecycled of geregenereerd koudemiddel.” Daar zit echter ook een beperking aan. “Het bijvullen met gerecycled of geregenereerd koudemiddel is slechts toegestaan tot het jaar 2030”, vertelt Van der Lande. Tegen die tijd zal het aantal installaties dat is gevuld met een HFK met een GWP-waarde hoger dan 2.500 al aardig zijn teruggelopen. Vanaf 1 januari 2020 geldt namelijk een verbod op nieuwbouw van installaties die dergelijk koudemiddel gebruiken. Van der Lande: “Maar die regels gelden niet voor installaties met een koudemiddelinhoud van meer dan 40 ton CO₂-equivalent (dit staat gelijk aan ongeveer 10 kg R507A/R404A, -red.). Ook zijn deze beperkingen niet van kracht voor militaire apparatuur en vriestoepassingen die met een temperatuur onder de -50 °C werken.”

Vraagtekens bij bijvulregeling
Van der Lande zet om verschillende redenen vraagtekens bij de bijvulregeling zoals die in de F-gassenverordening is opgenomen. “Wat gaat dit opleveren? Koudemiddellobbyisten zullen de regeling niet omarmen omdat hij voor te veel vertraging zorgt bij de uitfasering van hoog-GWP-koudemiddelen. Gelukkig ziet de overheid in dat nog altijd ontelbare installaties zijn gevuld met deze koudemiddelen. Die kunnen niet zomaar worden omgebouwd. De economische verliezen door vroegtijdige afschrijving ten gevolge van de verordening zijn immens.”

 ‘Gerecycled’ versus ‘geregenereerd’Zowel Van der Lande als Bos stellen dat de maatregelen effect hebben op de markt, en dat ze installatiebedrijven voor uitdagingen stellen. Een voorbeeld van dat laatste wordt ingegeven door het verschil tussen gerecycled en geregenereerd koudemiddel. Dat verschil is gedefinieerd in de norm EN378 deel 4. Regenereren is het zodanig reinigen dat het koudemiddel weer als nieuw kan worden verkocht. Het koudemiddel voldoet daarmee aan de norm van zuiverheid. Recyclen is feitelijk hergebruik, waarbij het gas vanuit een installatie weer in een andere installatie wordt gestopt. “De kwaliteit wordt daarbij niet vastgesteld, en daarmee is er geen zekerheid of het koudemiddel nog voldoet”, stelt Van der Lande. Als voorbeeld noemt hij het vochtniveau. “Daar kun je overigens wel meer inzicht in krijgen door het koudemiddel te laten analyseren door een bedrijf als Uniechemie. En ik stel ook vast dat dit steeds vaker gebeurt, vooral als het om grote volumes gaat.”

Gescheiden inlevering
Volgens Bos moeten monteurs proberen de koudemiddelen gescheiden in te leveren, zodat ze kunnen worden geregenereerd naar hun respectievelijke standaardwaarden. Van der Lande is het met hem eens: “Mengsels van koudemiddelen laten zich moeilijk scheiden. Wij geven er daarom de voorkeur aan dat de samenstelling zuiver is. In veel mengsels die wij retour nemen zit R22. Dat kan er op duiden dat men R22-installaties heeft bijgevuld met een HFK. Dat is jammer, want zulk mengsels moeten we afvoeren.”
Ook volgens Steenman van Westfalen is het het beste om koudemiddelen gescheiden in te leveren, en niet gemengd. “Dan heb je de grootste kans dat het gas geregenereerd kan worden en weer voldoet aan de DIN8960-kwaliteit. Daarbij weet je dat het koudemiddel voldoet aan een bepaalde zuiverheid, en dat is belangrijk om de koelmachine goed te laten draaien.” In Nederland zijn koelmonteurs over het algemeen goed bezig op dit gebied, bevestigt Steenman. “Het begint al met het bijvullen. Iedere keer als er moet worden bijgevuld, moet dat gebeuren met het koudemiddel dat al in de installatie zit.”

Verschillende inlevertarieven
Om het inleveren van kwalitatief goede gassen te bevorderen, hanteert Uniechemie twee verschillende tarieven. Gasco Nederland doet hetzelfde, vertelt Anné Bos: “Door het prijsverschil tussen koudemiddel dat kan worden geregenereerd en koudemiddel dat moet worden vernietigd, worden klanten geprikkeld om teruggewonnen gassen gescheiden in te leveren.” Toch ziet Bos daarbij nog wel wat praktische problemen: “Door ruimtegebrek in de servicebusjes worden kleine hoeveelheden koudemiddel alsnog gemengd opgevangen in een mixcilinder. Daarom kiezen sommige koeltechnici ervoor om gerecupereerd koudemiddel uit een goed functionerende installatie niet in te leveren voor regeneratie, maar te bewaren voor onderhoud van installaties.”

Link naar artikel : www.koudeenluchtbehandeling.nl

Cuppen Logistics bv

Cuppen Logistics in zes jaar gegroeid van 800 naar 8500 koelmeters

“Tot midden 2019 zitten we vol geboekt”

Tholen – Transport en koeling in fresh zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geldt al helemaal voor Cuppen Logistics, die zich naast de transportactiviteiten de laatste jaren ook heeft ontwikkeld tot een soort cool-hub in de regio. “We zijn in zes jaar tijd gegroeid van 800 naar 8500 vierkante meter koeling.”

Directeur Michiel Sanders heeft het allemaal onder zijn handen zien ontstaan. “Toen we de eerste twee keer gingen bijbouwen, was ik erg huiverig. Zouden we die meters wel vol krijgen? Maar het liep uitstekend en zelfs zo goed dat we nog meerdere malen hebben bijgebouwd. Nu hebben we net het vijfde en bovendien grootste nieuwbouwproject afgerond en dat ongeruste gevoel heb ik helemaal niet meer. Terwijl we aan het bouwen waren, werd de volledige koeling al tot midden 2019 vol geboekt.”
Van de 8500 meters is 2000 meter extra bijgehuurd. Een spectaculaire groei kortom, wat vanzelfsprekend ook uitdagingen met zich meebrengt. “Zo heb ik een flexibele en exacte leverancier nodig. Vooral korte lijnen en snelle actie zijn gewenst, wanneer er zich bijvoorbeeld een storing voordoet. Een storing die lang duurt, kan immers gelijk flink in de papieren lopen. Met Air.Clima zijn die lijnen kort en is de service snel, dus koesteren we deze samenwerking. Bovendien hebben we met hun een all-in contract voor 10 jaar getekend, wat rust geeft. Bij mijn weten is Air.Clima de enige in hun branche die een dergelijk contract verstrekt.”

Uitdagend project
“We hebben”, vertelt Michel Cuvelie van Air.Clima, “voor Cuppen Logistics sinds 2013 in 5 fases in totaal 4.500m² koel/vriescellen voor snelle inkoeling van producten gebouwd. De uitdaging was om extreem energiezuinige installaties te bouwen om te kunnen functioneren in een breed gamma aan belasting (inkoel-, invriestraject, bewaarperiode, opslag bij -2 tot +18°C). Dit werd verwezenlijkt door het plaatsen van centrales met Bitzer zuigercompressoren, gebruik van R134a koelmiddel met weersafhankelijke condensatiedruk regeling en tweetraps onderkoeling. Gezien de delicate aard van de opgeslagen producten werd er extra aandacht besteed om het volle vermogen en bedrijfszekerheid te garanderen tot +36°C buitentemperaturen.”

Centraal
Cuppen Logistics is gespecialiseerd in groepage transport in de Benelux, Duitsland en Frankrijk (met name de Elzas). Klanten en producten beslaan het hele vers spectrum. Met het oog op deze bestemmingen kan het bedrijf niet beter liggen als waar het ligt, in Horst, Limburg. “Op bijvoorbeeld transporteurs uit Rotterdam hebben we al twee uur voorsprong. In combinatie met de koelfaciliteiten zijn wij daarom voor onze klanten een interessante partner.”

Link:
https://www.bpnieuws.nl/article/9048340/tot-midden-zitten-we-vol-geboekt/?fbclid=IwAR0YzDZiY7LWw97nt0wTtU6Jj-PuLeAi3EVP8Thca0_KNvLZzQ2NMwR8rbc#.W_6TYVzIOJQ.facebook

Porta Nova: absolute top in rozenkwekerij kiest voor Airclima

Porta Nova, een hoogkwalitatieve rozenkwekerij in Waddinxveen (Nederland) kiest voor de koeling van zijn nieuwe pand voor Airclima. Concreet gaat het om een installatie in 2 grote koelcellen (ingaand en uitgaand) en een expeditieruimte. De totale oppervlakte bedraagt 2.100 m2.

Zowel Porta Nova als Airclima streeft naar absolute topkwaliteit. Daardoor vonden beide bedrijven elkaar in dit project. Tegen eind 2018 is deze uitdagende realisatie klaar.